روز جهانی ناشنوایان یک روز خاص برای قشری از جامعه جهانی است که هر سال در یکشنبه آخر ماه سپتامبر برگزار می‌شود. حالا که در ماه مهر هستیم، بهانه‌ای داریم تا راجع به روز جهانی ناشنوایان بیشتر صحبت کنیم. در ادامه این مقاله از بیا توعروسی “راهنمای معرفی باغ تالار عروسی“ قرار است با این روز بزرگ، دلیل جشن گرفتن آن و بزرگان تاریخ که همگی ناشنوا بوده‌اند آشنا شوید.

روز جهانی ناشنوایان

روز جهانی ناشنوایان 1402 چه روزی است ؟

از سال 1951 تا به امروز، یکشنه آخر ماه سپتامبر و مصادف با مهر ماه مختص به ناشنوایان سراسر دنیا است. تاریخ روز جهانی ناشنوایان 1402 ، روز 8 مهر ماه است که جامعه ناشنوایان ایران آن را جشن گرفته‌اند.

چرا روز جهانی ناشنوایان جشن گرفته می‌شود؟

شاید یکی از قشرهای جامعه جهانی که بیشتر از همه آزار دیده‌اند، همین ناشنوایان باشند. شاید این را ندانید که افرادی که مادرزادی ناشنوا هستند، قدرت تکلم هم ندارند و عملا هیچ تصوری از صداها ندارند. این موضوع بیشتر از چیزی که تصور می‌کنید سخت است. به همین علت در سال 1951 برای احقاق حق ناشنوایان، روز جهانی ناشنوایان شکل گرفت.

روز ناشنوایان در ایران

از سال 1380 به بعد ایران هم به کشورهایی پیوست که روز جهانی ناشنوایان را گرامی می‌دارند.

زبان اشاره چیست؟

افراد ناشنوا و کم شنوا با هم تفاوت‌های زیادی دارند. کم شنواها می‌توانند صداها را تشخیص بدهند و درک خوبی از آوا دارند. همه چیز برای ناشنوایان سخت است؛ همان طور که گفتیم به خاطر اینکه از روز اولی که به دنیا آمدند هیچ صدایی نشنیدند، درکی هم از اصوات مختلف ندارند و نمی‌توانند صحبت کنند. اینجا بود که زبان اشاره اختراع شد و ناشنوایان هم توانستند با افراد دیگر ارتباط برقرار کنند.

تمام افعال گذشته، آینده، حال، استمرار، قیدها و ... با حالات دست و چشم و ابرو به مخاطب منتقل می‌شود.

زبان اشاره چیست؟

مشکلات ناشنوایان

روز جهانی ناشنوایان برای این است که باقی افراد درک درستی از مشکلاتی که گریبان گیر این افراد است داشته باشند. در ادامه مشکلات ناشنوایان را به شما خواهیم گفت:

  • وقتی زبان یاد نگیرند، چگونه می‌توانند فکر کنند ؟
  • هیچ نابینایی در تاریخ نبوده که در جامعه محدودیت خاصی داشته باشد اما یک فرد ناشنوا هیچ ورودی صدایی ندارد و به همین دلیل تحصیل و تفکر با مشکل مواجه می‌شود. فرد ناشنوا به خاطر محدودیت‌هایی که در جامعه وجود دارد، خیلی سخت می‌تواند تحصی کند و مدرک بگیرد.
  • یکی از مهم‌ترین مشکلات ناشنوایان این است که افراد دیگر زبان اشاره بلد نیستند؛ حالا ناشنوایان چگونه باید با دیگران ارتباط بگیرند؟

بزرگ ترین ناشنوای تاریخ ایران چه کسی است ؟

حتما نام جبار باغچه بان ( میرزا جبار عسگر زاده ) را شنیده‌اید. او موسس مدرسه‌ای برای ناشنوایان بود. اولین فردی که به فکر آموزش به کودکان ناشنوا افتاد، در سال 1303 مدرسه باغچه اطفال تبریز را تاسیس کرد. او طی سه سال توانست 3 کودک را تعلیم دهد.

در مجله بیاتو عروسی بخوانید: اهمیت روز جهانی سالمند

اهمیت روز ناشنوایان

اهمیت وجود یک روز مخصوص به نام روز ناشنوایان را در ادامه مشاهده می‌کنید:

  • آگاهی بخشی

روز ناشنوایان با هدف اصلی آگاهی بخشی درباره مسائل و نیازهای افراد ناشنوا و کم شنواست. این اطلاعات می‌تواند به بهبود ارتباطات و تعاملات با این افراد کمک کند.

  • حمایت اجتماعی

به خاطر وجود روز جهانی ناشنوا ، تمام مردم در سراسر دنیا تشویق می‌شوند تا به افراد ناشنوا و کم شنو حمایت خود را نشان دهند و شرایطی را فراهم کنند که آن‌ها بتوانند به طرز مستقل و موثر در جامعه شرکت کنند.

روز جهانی ناشنوایان چه روزی است

  • ایجاد فرصت برابر

روز ناشنوایان می‌تواند به ترویج فرصت‌های برابر برای افراد ناشنوا و کم شنو در زمینه‌های مختلف اجتماعی و اقتصادی کمک کند.

  • سیاست روز جهانی ناشنوا

این روز می‌تواند فرصتی باشد تا سیاست مداران و مسئولان اجتماعی عملکرد خود را در زمینه‌های مرتبط با افراد ناشنوا و کم شنو نشان دهند.

  • معرفی تکنولوژی های جدید

استفاده از تکنولوژی‌ها و وسایل کمکی مانند سمعک‌ها، دستگاه‌های ترجمه صوتی و ... می‌تواند به بهبود کیفیت زندگی افراد ناشنوا و کم شنو کمک کند.

  • ترویج حقوقی انسانی

روز جهانی ناشنوایان بر حقوق افراد ناشنوا تاکید دارد و این شامل دسترسی به آموزش مناسب، خدمات بهداشتی و درمانی، حقوق شغلی منصفانه و سایر حقوق اساسی می‌شود.

  • تقویت تفاهم بین ناشنوایان و باقی افراد

این روز می‌تواند به تقویت ارتباطات و تفاهم بین ناشنواها و افراد شنوا در تمام جوامع و کل دنیا کمک کند.

افراد مشهور ناشنواد در تاریخ

با توجه به تبعیض و نابرابری‌هایی که افراد ناشنوا دارند، باز هم بین آن‌ها افرادی هستند که توانستند تاریخ را عوض کنند. در ادامه با تعدادی از ناشنوایان مشهور تاریخ آشنا خواهید شد:

  • فرانسیسکو گویا

گویا هنرمند اسپانیایی قرن 18 یکی از ناشنوایان معروف تاریخ است. نقاشی‌های او بیانگر قدرت، فساد و جنگ است و توانست با آثارش به توسعه هنر در دوره تاریخی خود کمک کند.

  • توماس ادیسون

نامی که هیچ وقت نمی‌توانید فراموش کنید و تقریبا تمام زندگی خود را به او مدیونید، توماس ادیسون است. او تقریبا نیمی از عمر خود را ناشنوا و کم شنوا بود و به همین خاطر توانست روی کار تمرکز کند و برق، لامپ، گرامافون و ... را اختراع کرد.

ناشنوا کیست؟

  • هابن گیرما

یک وکیل حرفه ای نابینا و ناشنوا که سال 2018 از دانشکده حقوق هاروارد فارغ التحصیل شد. گیرما دو حس شنوایی و بینایی خود را در اثر یک بیماری ناشناخته در کودکی از دست داد و با کمک دستیار و صفحه بریل توانست به اولین وکیل حرفه‌ای حقوق معلولین تبدیل شود.

  • هلن کلر

شاید یکی از مشهورترین فرد ناشنوای تاریخ که یادش در روز جهانی ناشنوایان گرامی داشته می‌شود، هلن کلر نویسنده مشهور آمریکایی است. او به خاطر یک بیماری نادر، بینایی، تکلم و شنوایی خود را از دست داد اما چیزی نتوانست مانع پیشرفت او شود و  با وجود تمام تبعیض ها، زندگی خوبی در پیش گرفت.

کلام آخر

نمی‌دانم که شما با افراد ناشنوا و یا کم شنو در زندگی برخورده‌اید یا نه اما این را به یاد داشته باشید که این افراد هیچ تفاوتی با شما ندارند. این افراد به قدر کافی به خاطر شرایط خاص خود تحت فشار هستند ولی به خاطر امید به زندگی و کسانی که دوست دارند، می‌توانند به زندگی خود ادامه دهند. اگر با فرد ناشنوایی برخورد کردید، با او مثل بقیه انسان‌ها رفتار کرده و سعی کنید او را با تمام وجود خود درک کنید.