مراسم ازدواج در هر جای دنیا ریشه در سنت، مذهب و فرهنگ دارد. سنت‌ها و آداب و رسوم مذهبی ممکن است در زندگی روزمره نادیده گرفته شود اما در اجرای مراسماتی مثل مراسم ازدواج، پیروی از آیین و مذهب را ترجیح می‌دهند.

ازواج مهم‌ترین اتفاق در زندگی بسیاری از افراد است که آمیخته‌ای از سنت، فرهنگ و دین است. ازدواج در ادیان و مذاهب اهمیت ویژه‌ای دارد. وقتی از اجرای مراسم ازدواج صحبت می‌کنیم، چیزی فراتر از لباس مخصوص عروسی، گل و تزئینات مراسم مدنظرمان است. این مذهب است که سنت، آداب و رسوم و نوع پوشش را تعیین می‌کند؛ به همین دلیل است که در نقاط مختلف جهان با مذهب‌های مختلف شاهد شیوه‌های خاصی از برگزاری مراسم ازدواج هستیم. برای پیدا کردن بهترین و زیباترین لباس عروس اینجا کلیک کنید.

ادیان مختلف شیوه‌های مختلفی برای اجرای مراسم ازدواج دارند اما همه ادیان یک نقطه اشتراک دارند و آن جشن گرفتن پیوند ازدواج بین دو نفر است. در این مقاله از بیا تو عروسی “راهنمای معرفی باغ تالار عروسی“ راجع به ازدواج در ادیان مختلف صحبت می‌کنیم تا با جذابیت‌های ازدواج در ادیان مختلف آشنا شویم.

ازدواج در دین های مختلف دنیا

مراسم عروسی و ازدواج

مراسم عروسی تنها به یک تشریفات ویژه برای این روز مهم منتهی نمی‌شود. نحوه اجرای مراسم شما این روز مهم را برایتان معنادار می‌کند. مراسم ازدواج می‌تواند با توجه به سلیقه زوج‌ها جنبه کاملاً مذهبی، قانونی یا ترکیب این دو باشد اما در هیچ نوع مراسمی رد مذهب را نمی‌توان پاک کرد یا نادیده گرفت. در گذشته مراسم عروسی مراسمی کاملاً رسمی و مذهبی بود. امروزه اگرچه مراسم ازدواج بیشتر جنبه شخصی و خصوصی می‌گیرد اما رسم و رسومات آئینی همچنان بین مردم زنده است و نسل به نسل منتقل می‌شود.

نگاهی به ازدواج در ادیان مختلف

ازدواج در ادیان مختلف بر اساس سنت‌های فردی و درون مذهبی است. آداب ‌و رسوم ازدواج به احترام سنت‌ها و آیین‌های گذشته اجرا می‌شوند. اغلب مراسم عروسی اهمیت تاریخی و مذهبی دارند که از این طریق به آیندگان نیز انتقال پیدا می‌کند. تشریفات عروسی برای زوج‌ها در دو نوع مذهبی و غیرمذهبی برگزار می‌شود. مراسمات ازدواج مسلمانان، مسیحیان، هندوها، یهودیان و کاتولیک‌ها نمونه‌هایی از مراسمات مذهبی هستند. در اینجا به انواع ازدواج در ادیان مختلف اشاره می‌کنیم.

 

 

ازدواج در ادیان مختلف | اسلام

آداب و رسوم ازدواج در اسلام با مراسمی بزرگ و با عظمت برگزار می‌شوند. پیمان ازدواج در اسلام به نکاح معروف است و با تفاهم دو طرفه عروس و داماد برگزار می‌شود. آئین ازدواج در بین مسلمانان با توجه به شیعه و سنی بودن می‌تواند متفاوت باشد. مراسم ازدواج در ایران، بین مسلمانان شیعه و سنی ایران شامل دو مرحله می‌شود. مرحله قبل از عروسی خواستگاری نام دارد که در شکل یک مهمانی کوچک بین خانواده عروس و داماد برگزار می‌شود.

ازدواج در اسلام باید با رضایت قلبی و حتمی عروس و داماد شکل بگیرد. در برخی موارد خانواده‌ها به نمایندگی از طرف عروس و داماد موافقت خود را با ازدواج اعلام می‌کنند. سنت رضایت پدر و مادر در اسلام بسیار مهم است و در آموزه‌های دینی اسلام به آن تأکید شده است؛ بنابراین مراسم ازدواج بعد از موافقت پدر و مادر اجرا می‌شود.

بعد از مراسم خواستگاری مرحله عقد و عروسی است. عروسی در بین مسلمانان با شادی و آواز همراه است. در مراسم عقد خانواده‌های عروس و داماد هدایایی را رد و بدل می‌کنند. این هدایا روی سفره عقد چیده می‌شوند. در مقاله سفره عقد می‌تواند تمام چیزی که باید برای سفره عقد تهیه کنید را پیدا کنید. این هدایا شامل طلاهای نفیس و قرآن می‌شوند. عروس و داماد با تلاوت قرآن و خطبه‌ای توسط یک فرد مذهبی که عاقد نام دارد به زندگی جدید و پیوند ازدواج خود بله می‌گویند.

اجرای عقد باید در حضور دو شاهد عاقل و بالغ انجام شود. عروس و داماد بعد از خطبه عقد ملزم به امضای سند ازدواج هستند که طبق آن به قواعدی که در عقدنامه ثبت شده، متعهد می‌شوند. در ازدواج مسلمانان تأکید بسیاری بر ایمان شده است؛ معیار اصلی ازدواج برای خیلی از مسلمانان ایمان است. در اصل تمرکز اصلی ازدواج‌های مسلمان‌ها بر آموزه‌های دینی و مذهبی است.

مراسم ازدواج و عروسی

ازدواج در ادیان مختلف | مسیحیت

آئین ازدواج در بین مسیحی‌ها شامل سنت‌های مذهبی است که از قرن‌ها پیش اجرا می‌شده است. با اینکه مراسم‌های ازدواج امروزی بین مسیحیان شکل و شمایلی جدیدتر پیدا کرده اما همچنان جوهر اصلی خود را از آموزه‌های دینی و مذهبی مسیحی قرض می‌گیرد. امروزه خیلی از زوج‌های مسیحی قبل ازدواج در جلسات مشاوره مذهبی شرکت می‌کنند تا آمادگی بیشتری برای عروسی کسب کنند.

مراسم عروسی در مسیحیت با دعاهای زیادی همراه است. این دعا‌ها در وصف خیر و برکت زندگی عروس و داماد و مهمانان خوانده می‌شود. مسیحی‌ها معتقدند دعاهای دسته جمعی بهتر از فردی است. این حرکت نمادین باعث می‌شود مهمانان اتحاد و حمایت خود را نسبت به زوج‌های جوان نشان دهند.

خیلی از مسیحیان در طول مراسم نان و شراب می‌خورند تا اشاره‌ای به بدن و خون مسیح داشته باشند. درواقع مسیحیان با این حرکت نمادین از خدا می‌خواهند آن‌ها را نجات دهد. در خیلی از مواقع مهمان‌ها ممکن است اعتقادات مذهبی نداشته باشند اما به احترام عروس و داماد در این مراسم‌ها شرکت می‌کنند.

طبق آئین‌های مراسم عروسی مسیحیان زوج‌ها یاد می‌گیرند که چگونه با ایمان به خدا مشکلات بزرگ زندگی را پشت سر بگذارند. ازدواج برای مسیحیان مانند دیگر ادیان جهان امری مقدس است. به باور آن‌ها مسیح در پیمان‌هایی که بین زن و شوهر بسته می‌شود حضور پیدا می‌کند.

حلقه‌های ازدواج که توسط یک روحانی متبرک می‌شود، به‌عنوان نمادی از پیوند ابدی در دست ‌زن و مرد قرار می‌گیرد. به باور پیروان مسیح، با هر ازدواج یک خانواده جدید به وجود می‌آید که در آن علاقه و عشق به خدا از طریق وفاداری زن و مرد به یکدیگر ایجاد می‌شود.

مراسم عروسی

ازدواج در ادیان مختلف | یهودیت

بیشتر از هر دین دیگری ازدواج در یهودیت عملی مقدس است. درواقع ازدواج واحد دینی یهودیان را نشان می‌دهد. مراسم عروسی در بین یهودیان پیوند عمیقی با عناصر سنتی دارد. ازدواج در بین یهودیان به معنای پیوند خدا و قومش را یادآور می‌شود از این نظر برای یهودیان قابل ‌احترام است. بالاترین رابطه بین انسان‌ها از نظر یهودیان، رابطه ازدواج است. در پیوند ازدواج زن و مرد برای حفظ مقدسات زندگی متحد می‌شوند.

مردان یهودی تا قبل از ازدواج کامل نمی‌شوند، ازدواج به آن‌ها این امکان را می‌دهد تا خلقت خداوند را ادامه دهند، تشکیل خانواده و تولد فرزندان باعث می‌شود ایمان به یهودیت بین افراد تقویت شود.

در اجرای مراسم ازدواج یهودیان یک فرد مذهبی یا خاخام خطبه عقد را با صدای بلند می‌خواند و مسئولیت‌های دو طرف را گوشزد کند. در فرهنگ یهودی تربیت فرزندان بر عهده مادر است و مرد وظیفه رسیدگی به نیازهای زن را بر عهده دارد. ازدواج یهودیان بر پایه مراقبت و احترام متقابل است.

ازدواج در ادیان مختلف | هندو ها

مراسم ازدواج در بین هندوها می‌تواند روزها و ساعت‌ها ادامه پیدا کند و معمولاً با هزینه‌های زیادی همراه است. ازدواج هندوها با ورود داماد و رقص و شادی شروع می‌شود و با حلقه‌های گل بر گردن عروس و داماد تمام می‌شود. حلقه‌های گل بین هندوها به معنای یکی شدن روح عروس و داماد است. نماد ازدواج آن‌ها گردنبندی است که داماد بر سر عروس می‌گذارد. عروس بر روی تکه سنگی می‌ایستد و داماد حلقه‌ها را به‌ عنوان نماد سرسختی در سختی‌ها بر پای او می‌گذارد. بعد از این عروس و داماد مراسم هفت گام را اجرا می‌کنند که هر مرحله آن به‌قصد خاصی انجام می‌شود و در نهایت مراسم با اهدای برنج به اگتی، ایزد آتش تمام می‌شود. مراسم ازدواج هندوها از جذاب‌ترین مراسمات ازدواج در ادیان مختلف است.

ازدواج در دین های مختلف دنیا

ازدواج در ادیان مختلف | کاتولیک ها

کلیسا در مراسم ازدواج کاتولیک‌ها نقش اساسی و کلیدی دارد. ازدواج نیز بین کاتولیک‌ها یک عهد است نه یک قرار داد. در آداب و رسوم ازدواج کاتولیک‌ها عروس به همراه پدرش از راهروی کلیسا به سمت کشیش و داماد حرکت می‌کند. کشیش برای عروس و داماد دعا می‌خواند، قرائت‌هایی از کتاب مقدس و سنت ازدواج، ارائه می‌دهد. بعد از آن زن و شوهر حلقه‌های ازدواج را رد و بدل می‌کنند. مراسم ازدواج با دعای ربوبی و برکتی تمام می‌شود.

ازدواج در دین های مختلف دنیا

ازدواج در ادیان مختلف | پروتستان

پروتستان بخشی از مسیحیت است. هر فرقه از مسیحیت موسیقی عروسی، موعظه‌ها و عناصر تشریفاتی مخصوص به خودش را برای مراسم ازدواج دارد. وجه اشتراک عروسی‌های مسیحیت این است که مراسم ازدواج با ورود عروس به همراه پدرش به سمت داماد حرکت می‌کند و توری سفید به معنای پاکی روی صورت زن قرار دارد. بعد از اینکه زن و مرد در مقابل یکدیگر قرار گرفتند کشیش خواندن خطبه را آغاز می‌کند. بعد از اینکه کشیش زن و مرد را به ‌عنوان زن و شوهر اعلام کرد مراسم عروسی با دست کردن حلقه ازدواج تمام می‌شود.

ازدواج در ادیان مختلف و نقش مذهب در ازدواج ایرانیان

در ایران بحث‌ها و تفاهم‌های مذهبی در بحث ازدواج بیشتر از هر جای دیگری مهم است. بیش از 78 درصد زوج‌ها می‌گویند قبل ازدواج در رابطه با دین و مذهب صحبت کرده‌اند. در ایران ازدواج بین دو نفر با ادیان مختلف ممکن نیست اما اختلافات مذهبی بین زوج‌ها دیده می‌شود. زوج‌ها در صحبت‌های قبل ازدواج نقطه ‌نظرها و اختلافات در آئین‌های مذهبی را پیدا می‌کنند تا در اجرای مراسم ازدواج و ادامه زندگی مشترک به تفاهم برسند.

مراسم ازدواج مذهبی یعنی اجرای پیوند زن و شوهر با پیروی از اعتقادات و سنت‌های یک مذهب خاص. پیروان یک مذهب خاص مثل مسلمانان، مسیحی‌ها، یهودیان و... ممکن است مراسم ازدواج خود را بر اساس آموزه‌های مذهبی در یک مکان مقدس اجرا کنند. در اکثر مذاهب مانند آنچه در بین مسلمانان شیعه در ایران وجود دارد، وجود یک فرد مذهبی برای رسمیت بخشیدن ازدواج ضروری است اما مراسم ازدواج می‌تواند به شیوه دلخواه برپا شود. با این ‌حال خیلی از افراد ترجیح می‌دهند مراسم عروسی خود را مطابق با آموزه‌های دینی برگزار کنند.

همچنین بخوانید: راهنمای انتخاب لباس خواستگاری

ازدواج در دین های مختلف دنیا

کلام آخر

با وجود تفاوت‌ها در ادیان مختلف، ازدواج همیشه رسمی مهم در فرهنگ همه ادیان بوده است. به همین دلیل هم تفاوت‌های فرهنگی در اجرای مراسم ازدواج همیشه جذاب بوده است. در این مقاله از بیاتو عروسی از مراسم ازدواج در ادیان مختلف صحبت کردیم تا نشان دهیم در هر دین و مذهبی ازدواج همیشه بهترین اتفاق است.

 در این اتفاق زیبا و مهم، بیاتو عروسی سعی کرده است تا در تمام این سال‌ها در کنار زوج‌های ایرانی سرتاسر ایران باشد. بیاتو عروسی با ارائه خدمات عروسی در همه شهرهای ایران در برنامه ریزی عروسی به زوج‌های زیادی کمک کرده است. اگر در حال برنامه ریزی عروسی خود هستید یا قصد دارید به زودی عروسی خود را جشن بگیرید به بیاتو عروسی سر بزنید. در بیاتو عروسی می‌توانید لیست بهترین خدمات مرتبط با عروسی مثل آتلیه عکاسی، بهترین تالار و باغ تالارها، مزون‌های لباس و ... را پیدا کنید.