روانشناسی رابطه در تعریف رابطه می‌گوید: رابطه هر نوع ارتباطی بین افراد است. این رابطه می‌تواند صمیمی، دوستانه یا یک عشق افلاطونی باشد. همه روابط دو طرفه دو بعد مثبت و منفی دارند، این ابعاد مثبت و منفی تأثیر مستقیم و غیرمستقیم بر روی زندگی افراد می‌گذارد. در این مقاله از بیاتوعروسی “راهنمای معرفی باغ تالار عروسی قصد داریم از روابط عاشقانه صحبت کنیم که شامل صمیمیت عاطفی و جسمی می‌شود.

یک چارچوب کلی در روابط عاشقانه وجود دارد که از نشانه‌های یک رابطه سالم هستند. این نشانه‌ها اشتیاق، صمیمیت و تعهد هستند که باید در هر رابطه احساسی دو طرفه‌ای وجود داشته باشند. اشتیاق با هیجان و جذابیت ایجاد می‌شود و صمیمت با احساس نزدیکی و ارتباط مؤثر همراه است. ممکن است در هر رابطه‌ای این سه عنصر وجود داشته باشد اما همچنان رابطه سالمی نباشد.

روابط ما چه روابط دوستی، خانوادگی و عاطفی تأثیر مستقیم و مهمی بر کیفیت زندگی ما دارند. روابط سالم بخش مهمی از سبک زندگی سالم را تشکیل می‌دهند. روانشناسی رابطه بارها تأکید کرده است که روابط اجتماعی و فردی بر روی سلامت جسمی و روانی تأثیر می‌گذارند. افراد با رابطه سالم زندگی سالم‌تری دارند، انگیزه بیشتری برای ادامه زندگی دارند و کمتر در معرض آسیب‌های خطرناک قرار می‌گیرند.

در این مقاله سعی کردیم بر روی رابطه سالم و نشانه‌های یک رابطه سالم تأکید کنیم تا در جهت و ساختن یک رابطه سالم تلاش کنید. داشتن یک رابطه سالم به افزایش آگاهی و تمرین و استمرار نیاز دارد. اگر می‌خواهید با ویژگی‌های یک رابطه سالم آشنا شوید و برای ساختن یک رابطه سالم تلاش کنید این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.

نشانه های رابطه سالم

رابطه عاطفی چیست؟

قبل از اینکه به سراغ بررسی نشانه‌های رابطه عاطفی سالم برویم باید تعریف کوتاهی از آن ارائه بدهیم. ممکن است هر شخصی تعریف متفاوتی از یک رابطه عاطفی سالم در ذهن خود داشته باشد. تعریف کلی رابطه عاطفی که همه ابعاد آن را شامل می‌شود، یک رابطه معنادار و مجموعه‌ای از احساسات ذهنی است که برای ایجاد پیوند بین دو نفر در کنار هم به وجود می‌آید. عاطفی در اینجا به معنای برانگیختن قوی‌ترین احساسات است.

در یک رابطه عاطفی سالم همه احساسات انسانی مانند خشم، غم، شادی و عشق تجربه می‌شوند و در واقع رابطه عاطفی پیوند با فردی است که تمام این احساسات را با آن تجربه می‌کنید و به اشتراک می‌گذارید. برای فهمیدن راه‌های حفظ رابطه، مقاله راه های حفظ و بهبود رابطه با شریک عاطفی خود را مطالعه کنید.

نشانه های رابطه سالم

سؤالاتی که باید در رابطه از خودتان بپرسید

اگر  قصد دارید یک رابطه عاشقانه را شروع کنید و یا به تازگی وارد یک رابطه عاشقانه باید برای یک رابطه سالم تلاش کنید. شما ممکن است با شریک زندگیتان احساس راحتی و خوشحال کنید و از زندگی خود راضی باشید اما بیشتر از 40 درصد روابط عاطفی با وجود رضایت کلی از رابطه به جدایی می‌رسند. این جدایی‌ها حاکی از این است که ساختن یک رابطه سالم سخت‌تر از چیزی است که در ذهن ما وجود دارد.

اول از همه باید بدانید که هیچ رابطه کاملی وجود ندارد. روابط ترکیبی از ویژگی سالم و ناسالم هستند. چیزی که یک رابطه سالم را تضمین می‌کند توانایی حفظ و پرورش ابعاد سالم و رفع کردن ویژگی‌های ناسالم است. افراد بیشتر وقت خود را صرف تشخیص ویژگی‌های منفی رابطه می‌کنند، به همین جهت نشانه‌های رابطه سالم اغلب از دید افراد پنهان می‌مانند. برای ساختن یک رابطه عاطفی سالم بهتر است ابتدا سؤال‌های زیر را از خودتان بپرسید.

اول _ آیا در رابطه شما اعتماد دو طرفه وجود دارد؟

دوم _ آیا در رابطه شما احترام متقابل وجود دارد؟

سوم _ آیا از یکدیگر حمایت می‌کنید؟

چهارم _ آیا اصل صداقت را در رابطه خود رعایت می‌کنید؟

پنجم _ آیا در کنار منافع مشترک از هویت فردی مستقل خود محافظت می‌کنید؟

ششم _ آیا می‌توانید احساسات واقعی خود را با هم به اشتراک بگذارید و در مورد آن گفت و گو کنید؟

هفتم _ آیا می‌توانید در مورد رؤیاها و ترس‌های خود به راحتی صحبت کنید؟

هشتم _ آیا به راحتی به یکدیگر ابراز علاقه می‌کنید؟

نهم _ آیا حق و حقوق و برابری را در رابطه رعایت می‌کنید؟

شما باید بتوانید حداقل به پنج پرسش بالا جواب مثبت بدهید. برای پاسخ به سؤالات بالا باید حقیقت را به جای فرضیات در نظر بگیرید. ترس خود را از حقیقت کنار بگذارید و از برچسب زدن به رابطه خود بپرهیزید. واقعیات را در نظر بگیرید و برای ساختن یک رابطه سالم در کنار هم تلاش کنید. توجه داشته باشید تلاش برای ساختن رابطه عاطفی سالم نباید شما را از هم دور کند، بلکه باید باعث نزدیکی بیشتر شما با شریک زندگی‌تان بشود.

حتما بخوانید: راه‌های انتخاب همسر مناسب

نشانه های رابطه سالم

نشانه های رابطه عاطفی سالم

با اینکه روابط عاطفی افراد را نمی‌توان با هم مقایسه کرد اما چند ویژگی واحد وجود دارد که یک رابطه سالم را تضمین می‌کند. این ویژگی‌ها مرز بین رابطه سالم و ناسالم را مشخص می‌کنند.

ویژگی اول از نشانه های یک رابطه سالم _ اعتماد متقابل

توانایی هر فرد برای اعتماد به دیگران به سبک دل‌بستگی‌های او در خردسالی بستگی دارد. اولین تجارب کودک از زندگی انتظارات او را از روابط بزرگ‌سالی را تعیین می‌کند. اگر رابطه‌های گذشته در کنار افرادی امن، با ثبات و قابل اعتماد شکل گرفته باشد به احتمال زیاد به شریک زندگی‌تان نیز اعتماد خواهید کرد؛ اما اگر روابط گذشته ناپایدار غیر قابل اعتماد بوده باشد در اعتماد کردن به شریک عاطفی‌تان مشکل خواهید داشت.

علاوه بر این اعتماد در روابط آهسته و به مرور شکل می‌گیرد. اگر شریک عاطفی شما رفتار خوبی از خودش نشان می‌دهد و در مواقع نیاز در کنار شماست میزان اعتماد شما را تقویت می‌کند. اعتماد متقابل با صحبت کردن، به اشترک گذاشتن مسائلی از خودتان و رازداری به وجود می‌آید. به میزانی که اعتماد متقابل بین دو نفر رشد کند، امنیت و آرامش روانی در رابطه نیز تقویت می‌شود. اعتماد اصلی‌ترین رکن یک رابطه عاطفی سالم است. اگر مسائلی را از شریک زندگی‌تان پنهان می‌کنید به احتمال زیاد اعتماد لازم در رابطه شما وجود ندارد.

نشانه های رابطه سالم

ویژگی دوم از نشانه های یک رابطه سالم _ صداقت

یک رابطه سالم به شما این امکان را می‌دهد تا خود واقعیتان را زندگی کنید. اگر نتوانید خود واقعیتان را در رابطه نشان دهید اعتماد متقابل نیز شکل نمی‌گیرد. هر فردی در رابطه با در نظر گرفتن حریم خصوصی خود حدی از Self-disclosure یا خود افشاگری را از خودش نشان می‌دهد. خود افشاگری حالتی است که شخص تمایل دارد تا اطلاعاتی را از خودش با دیگری به اشتراک بگذارد.

رابطه سالم از نظر روان شناسی رابطه‌ای است که به هیچ عنوان به شما احساس پنهان کاری ندهد. هرگز نباید احساس خود سانسوری کنید و جنبه‌هایی از شخصیت خود را پنهان کنید. صداقت و صراحت به شما این امکان را می‌دهد تا به عنوان یک زوج احساس نزدیکی و صمیمت بیشتری داشته باشید.

صداقت در رابطه به این معنا نیست که همه ابعاد زندگی و تصمیم‌های شخصی خود را با شریک زندگی‌تان به اشتراک بگذارید. شما به عنوان یک هویت مستقل به حریم خصوصی و فضا مخصوص به خودتان نیاز دارید. نکته مهم در رابطه با صداقت این است که زوج‌ها به راحتی احساسات واقعی خود از ترس، امید انتظارات از طرف مقابل در رابطه را به اشتراک بگذارند.

ویژگی سوم از نشانه های یک رابطه سالم _ احترام

از مهم‌ترین ویژگی‌های یک رابطه سالم احترام متقابل است. افراد نزدیک در یک رابطه سالم برای یکدیگر احترام قائل‌اند و تحقیر و توهین در آن رابطه جایی ندارد. افراد در رابطه سالم از راه‌های مختلفی به یکدیگر احترام می‌گذارند. راه‌هایی مثل:

  • با یکدیگر همدلی می‌کنند.
  • اشتباهات را می‌بخشند
  • برای هم وقت می‌گذارند
  • به تقاضاهای هم اهمیت می‌دهند
  • به حریم شخصی هم احترام می‌گذارند
  • به علایق هم احترام می‌گذارند
  • حریم خصوصی یکدیگر را حفظ می‌کنند
  • یکدیگر را حمایت می‌کنند
  • از هم قدردانی می‌کنند
  • گفت و گو می‌کنند و برای هم گوش شنوا می‌شوند.

همچنین بخوانید: راه‌های رابطه با خانواده همسر

نشانه های رابطه سالم

ویژگی چهارم از نشانه های یک رابطه سالم _ محبت

اشتیاق اولیه برای شروع یک رابطه با مرور زمان و در جریان زندگی کاهش می‌یابد. یکی از راه‌های حفظ رابطه عاطفی سالم، ابراز علاقه و محبت است. با نشان دادن محبت به شخص موردعلاقه خود نشان می‌دهید که هنوز هم مثل قبل عاشقش هستید. شور و اشتیاق اولیه درنهایت به احساس اعتماد، محبت و صمیمیت منجر می‌شود. زوج‌هایی که در رابطه سالم هستند با ایجاد ارتباط صمیمانه و عمیق‌تر باعث پیشرفت و حفظ محبت به یکدیگر می‌شوند.

ویژگی پنجم از نشانه های یک رابطه سالم _ ارتباط مؤثر

همه روابط، چه دوستانه چه عاشقانه به توانایی برقراری ارتباط مؤثر نیاز دارند. ارتباط مؤثر به این معناست که دو طرف بتوانند با یکدیگر گفت و گو کنند و قدرت حل مسئله داشته باشند. سطح ارتباط زوج‌ها مهم‌تر از استرس، تعهد و شخصیت آن‌ها است. اگر در یک رابطه توانایی ارتباط مؤثر وجود نداشته باشد، احتمال فروپاشی رابطه زیاد است.

رابطه خوب رابطه بدون تعارض نیست، بلکه رابطه‌ای است که بدانید مشکلات را کی و چگونه حل کنید. در بعضی مواقع تعارضات فرصتی برای تقویت ارتباط و نزدیکی بیشتر با شریک زندگی‌تان است. هنگامی‌که تعارض‌ها در رابطه‌ای شکل می‌گیرند، فرصتی را برای گفت و گو درباره احساسات در نظر بگیرید و برای رسیدن به یک راه حل تلاش کنید.

ویژگی ششم از نشانه های یک رابطه سالم _ حمایت

رفتارهای حمایتی در روابط به معنای بده بستان یا احساس مدیون بودن نیست. شما کارهایی را برای هم انجام می‌دهید که واقعاً از ته دل بخواهید. همچنین فکر نکنید که حمایت‌ها در رابطه همیشه برابر است. در نظر بگیرید که ممکن است یک طرف رابطه نیاز بیشتری به حمایت دارد. تا زمانی که هر دو طرف حمایت مورد نیاز را دریافت کنند تعادل در رابطه برقرار است.

چگونه یک رابطه سالم را حفظ کنیم؟

اگر در یک رابطه سالمی قرار دارید یا به کمک هم رابطه سالمی را ساختید، بهتر است برای حفظ آن تلاش کنید. در این قدم بهتر است برای تقویت نقاط قوت یکدیگر تلاش کنید. راه‌های زیادی برای حفظ رابطه سالم وجود دارد که مهم‌ترین آن‌ها در ادامه آمده است.

  • قدردان یکدیگر باشید

زوج‌هایی که قدردانی از یکدیگر را به هم نشان می‌دهند رابطه بهتری دارند. قدردانی و تشکر از هم باعث می‌شود میزان رضایت از رابطه بالا برود. قدردانی از شریک زندگی در دوام یک رابطه عاشقانه نقش مهمی دارد.

نشانه های رابطه سالم

  • زندگی روزمره را جذاب کنید

مشغله‌های کاری و رسیدگی به امور زندگی مخصوصاً برای زوج‌هایی که صاحب فرزند هستند، زندگی را وارد یک چرخه تکراری می‌کند. یکنواختی به بی‌حوصلگی و در نهایت به نارضایتی از زندگی مشترک منجر می‌شود. تحقیقات نشان داده زوج‌هایی که بی‌حوصلگی را در رابطه‌شان احساس کردند، در طول سال‌ها نارضایتی و طلاق عاطفی را تجربه کردند؛ بنابراین بهتر است کارهایی را برای حفظ تازگی در زندگی روزمره خود انجام دهید، کارهایی مثل:

  1. برای یکدیگر وقت بگذارید. یک روز در هفت را برای تفریحات مشترک یا صحبت کردن با هم اختصاص دهید.
  2. با هم به امتحان چیزهای جدید بپردازید؛ سرگرمی‌های جدید، کافه‌ها و غذاهای جدید را انتخاب کنید که هر دو با هم از انجام آن لذت ببرید.
  3. کارهای تکراری را با روش‌های جدید و جالب انجام دهید.
  4. به دنبال بهانه‌ای برای سورپرایز هم باشید.
  5. برای ساعتی از دنیای مجازی فاصله بگیرید و با هم از احساسات جدید خود صحبت کنید.

همچنین بخوانید: لیست مزون‌های لباس مجلسی

  • از دیگران کمک بگیریم

 همه روابط مخصوصاً زندگی مشترک تعارضات زیادی را بر سر مسائل مالی، چالش‌های شخصی و یا فرزند آوری تجربه می‌کنند. اگر این تعارضات را به حال خودش رها کنید در طولانی مدت باعث ایجاد چالش‌های جدی‌تر می‌شوند. در مواقعی که راه حلی برای حل مشکلات خود پیدا نکردید بهتر است از یک شخص حرفه‌ای کمک بگیرید. مشاور خانواده در این جور مواقع به کمک شما می‌آید تا نقاطی که از دید شما پنهان مانده را برایتان روشن کند تا از دید بهتری به مسائل نگاه کنید. مشاور به شما کمک می‌کند تا به خوبی به هم گوش دهید، در حل مشکلات به هم کمک کنید تا رابطه سالم‌تری داشته باشید.

نشانه های رابطه سالم

کلام آخر بیاتو عروسی

حتی اگر فکر می‌کنید رابطه سالمی دارید بهتر است بعضی وقت‌ها از بیرون به رابطه خود نگاه کنید. با این روش نقاط مثبت و ضعف رابطه را بهتر می‌بینید و برای تقویت نقاط مثبت و رفع نقاط منفی تلاش می‌کنید. در این مقاله از بیاتو عروسی از اهمیت داشتن رابطه سالم و نشانه‌هایی از رابطه سالم صحبت کردیم تا راهنمایی باشیم برای زوج‌ها. بیاتو عروسی همچنین بیشتر از 12 سال است که در زمینه ارائه خدمات عروسی در سراسر ایران به زوج‌های زیادی کمک کرده است. برای اطلاع از این خدمات به وب سایت بیاتو عروسی سر بزنید.