سلامت روانی مادر با سلامت جنین ارتباط تنگاتنگی دارد. علت بسیاری از اختلالات روحی و رفتاری در کودکان به تنش‌ها و مشکلات روحی مادر در دوره بارداری باز می‌گردد. عدم توجه به برخی نشانه‌ها در دوره بارداری، می‌تواند سلامت جنین را با خطر جدی رو به رو کند. در این مقاله برای شما درباره سلامت روانی مادر و جنین بیشتر خواهیم گفت.

اگر به دنبال خدمات عروسی و تشریفات مجالس هستید، بر روی لینک کلیک نمایید

مشکلات عمومی مادران باردار ؛ سفری سخت برای به دنیا آوردن فرزند

سلامت مادر باردار

در تمامی آیین‌ها و باروها مادر جایگاه والایی دارد. مادر با تحمل دوره سخت و طولانی بارداری ممکن است رنجه‌ای بسیاری متحمل شود. این رنج‌ها بر روحیه او اثر می‌گذارند و سلامت جنین را هم تحت تأثیر قرار می‌دهند. امروزه علاوه بر توجه به سلامت جسمی مادر و جنین، به سلامت روحی نیز توجه می‌شود. طی کردن دوره‌های سخت افسردگی و ناراحتی‌ها روحی می‌تواند عوارض مخربی بر روح و روان جنین داشته باشد. جنین مانند عضوی در درون بدن مادر، تمام ناراحتی‌ها و استرس‌های او را تجربه می‌کند و مانند لوحی شفاف آن‌ها را ثبت و ضبط می‌کند. سلامت روانی مادر باید در دوره بارداری مورد توجه جدی قرار بگیرد زیرا تأثیر مستقیم بر رشد و سلامت جنین دارد. سلامت روان با خود شادی، خرسندی و بالندگی به همراه می‌آورد؛ همان چیزی که پدر و مادر برای فرزند خود آرزو دارند.

مادر در دوران بارداری نگرانی‌های زیادی را تجربه می‌کند و حتی ممکن است دچار برخی مشکلات شخصی باشند. وضعیت روحی و روانی مادر در سه دوره بارداری مورد بررسی قرار می‌گیرد؛ این سه دوره بیش از هر چیزی به طبیعت بارداری مربوط هستند. کسب دانش و توان مدیریتی خانواده برای عبور از این مراحل اهمیت بسیاری دارند. در ادامه این مقاله از بیاتوعروسی “راهنمای معرفی باغ و تالار عروسی“، با این سه دوره بیشتر آشنا می‌شوید.

وضعیت روانی مادر در سه ماهه اول بارداری و تأثیر آن بر سلامت جنین

سلامت جنین مرحله اول

در سه ماهه اول بارداری جنین هنوز عضوی از بدن مادر است؛ عضوی در حال رشد و بالندگی. این عضو هنوز استقلالی ندارد و در امتداد بدن مادر به حیات خود ادامه می‌دهد. مادر باردار در این دوره نگرانی‌های عجیبی را تجربه می‌کنند و سؤالات آزار دهنده مدام درون سرش می‌چرخند. او برای سلامت و زنده بودن فرزند خود نگران است و می‌خواهد از حقیقت موضوع سر در بیاورد.

مادر در این دوره احساسات ضد و نقیضی را تجربه می‌کند. او نگران زندگی خود، شوهرش، خانواده است و می‌ترسد آن‌ها را از دست بدهد. تشدید و عدم مدیریت این احساسات در سه ماهه اول بارداری ممکن است باعث معلولیت و ناهنجاری‌های جسمی و روحی جنین گردد.

وضعیت روانی مادر در سه ماهه دوم بارداری و تأثیر آن بر سلامت جنین

سلامت جنین مرحله دوم

در سه ماهه دوم بارداری جنین حیات مستقل خود را آغاز می‌کند. حرکات جنین، افزایش اندازه و سایر تغییرات فیزیکی مانند نجات دهنده‌ای از راه می‌رسند تا به مادر آرامش ببخشند. مادر در این دوره حیات جداگانه جنین را می‌پذیرد و راجع به فرزند آینده خود در رویاهای دور و دراز غرق می‌شود. او فرزند خود را تصور می‌کند و به آن موجود مستتر درون تنش عشق می‌ورزد. در این دوره مادر دوست دارد که مدت زمان بیشتری را در تنهایی و حس فرزند آینده درون رحمش سپری کند.

نگرانی مادر در سه ماهه دوم بارداری بیش از هرچیزی حول محور جنسیت فرزند جریان دارد. شرایط فرهنگی، اجتماعی و تفکر خانواده‌ها می‌توانند به این نگرانی مادر بیشتر دامن بزنند. اگر خود مادر هم علاقه داشته باشد که فرزندش جنسیت مشخصی داشته باشد این دل‌شوره‌ها افزایش پیدا می‌کنند. از سوی دیگر این دوره با تغییر ظاهر مادر همراه هستند؛ این تغییر ظاهر نگرانی‌های دیگری برای مادر به بار می‌آورند. چاق شدن مادر بر حضور مادر جامعه تأثیر می‌گذراند و اعتماد به نفس آن‌ها را کاهش می‌دهد. بعضی از خانم‌ها نسبت به همسرانشان و نظر آن‌ها درباره ظاهر خود دغدغه‌هایی را تجربه می‌کنند.

در این دوره از بارداری ویارها نیز به سراغ مادر می‌آیند. در گذشته مردم گمان می‌کردند که ویار مادر با کمبود مواد غذایی خاصی در بدن او اشاره دارند؛ کارشناسان این نظریه را رد کرده‌اند. این ویارها معمولاً ریشه‌های روان‌شناختی دارند. ابراز علاقه مادر به مصرف برخی مواد غیر خوراکی مانند خاک، گچ و زغال می‌توانند بر شرایط ذهنی و شناختی جنین اثرگذار باشند.

وضعیت روانی مادر در سه ماهه سوم بارداری و تأثیر آن بر سلامت جنین

سلامت جنین مرحله سوم

در سه ماهه سوم بارداری مشکلات فیزیکی و تنش‌های ناشی از بارداری افزایش چشمگیری می‌یابند. در این سه ماهه با نزدیک شدن به زمان وضع حمل، شرایط روحی مادر نیز دگرگون می‌گردد. نگرانی‌های مادر در این دوره بیش از هر چیزی بر خطرات زایمان استوار هستند. او از سویی خواستار نزدیک شدن زمان زایمان است و از سوی دیگر بابت مرگ خود یا نوزادش ترس‌های شدیدی را تجربه می‌کند. این ترس‌ها، بی‌خوابی و افسردگی را به همراه دارند که بر سلامت جنین اثری جدی می‌گذارند.

هیجاناتی که مادر در سه ماهه سوم تجربه می‌کند به طور مستقیم بر سلامت جنین تأثیر می‌گذارند. ادامه این شرایط به صورت دائمی ممکن است خطراتی را برای نوزاد رقم بزند. اگر استرس‌ها و افسردگی‌های مادر در این دوره افزایش یابد باید برای آن اقدامی جدی صورت پذیرد.

بیماری های شایع مادران باردار و تأثیر آن بر سلامت جنین چیست؟

مراقبت های بارداری

سلامت روحی و روانی مادر ارتباط مستقیمی با سلامت جنین دارد. بسیاری از مشکلات روحی و حتی رفتاری کودکان ممکن است ریشه در دوران جنینی آن‌ها داشته باشد. کودکان مضطرب و ترسو در دوران جنینی معمولاً استرس و نگرانی‌ها مادر خود را تجربه کرده‌اند. تحقیقات دانشمندان دانشگاه بریستول انگلیس نشان می‌دهد که اضطراب در اواخر حاملگی با افزایش مقدار هورمون استرس در 10 سالگی کودک ارتباط مستقیم دارد.

از سوی دیگر تحقیقات پروفسور ویوت گلوور از کالج سلطنتی لندن نشان می‌دهد که فرزندان زنانی که در دوران بارداری مضطرب بوده‌اند، برای بسیاری از بیماری‌های روحی و رفتاری مستعد هستند. در فرزندان این مادران موارد بسیاری از مشکلات مانند بیش فعالی، تأخیر شناختی، اضطراب، استرس و کم توجهی دیده شده است. کودکانی که در معرض هورمون استرس مادران خود بوده‌اند به طور معمول هوش کمتری دارند. بسیاری از این کودکان ترسو و مضطرب هستند و با مشکلات ناشی از عدم تکامل عصبی سر و کله می‌زنند. طبق نتیجه بررسی محققین، 15 درصد از اختلالات رفتاری کودکان در اثر استرس دوران بارداری مادر بوده است.

در ادامه فهرستی از مشکلات متداول روحی مادران در دوران بارداری را فهرست کرده‌ایم:

فهرست ناراحتی های روحی شایع در میان مادران باردار

  • ترس از درد زایمان
  • ترس از مرگ خود و فرزند
  • ترس از مشکلات مالی ناشی از بارداری
  • ترس از عدم توانایی انجام مسئولیت مادری
  • ترس از پدید آمدن مشکلات عاطفی با همسر به علت تولد نوزاد
  • افسردگی دوران بارداری

اضطراب و افسردگی از شایع‌ترین مشکلاتی هستند که سلامت روحی مادر و سلامت جنین را به خطر می‌اندازند. در ادامه این دو مشکل را بیشتر بررسی می‌کنیم. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره جزئیات مراسم عروسی، برنامه ریزی عروسی، تکنیک‌های روز آرایش و زیبایی و آشنایی با بهترین خدمات زیبایی حتماً صفحه اینستاگرام بیاتو عروسی را فالو کنید.

افسردگی در دوران بارداری

سلامت روانی مادر

مادر از زمان شکل‌گیری نطفه تا زمان زایمان، ماه‌های زیادی بار شیشه‌ای خود را با وسواس و دقت و بسیار حمل می‌کند. این فرایند تنش‌ها و چالش‌های بسیاری را برای روح و جسم او به همراه دارد. بعضی از مادرهای باردار در طول دوران بارداری یا پس از زایمان دچار سختی بیماری افسردگی می‌شوند. این بیماری معمولاً پس از یک سلسله از تغییرات عمده روی می‌دهد و برای یک زن هیچ دگرگونی بزرگ‌تر از بارداری و زایمان نخواهد بود.

تغییرات هورمونی، استرس‌های دوران بارداری و کناره‌گیری از فعالیت‌های خانوادگی و اجتماعی می‌توانند باعث بیماری افسردگی شوند. این بیماری می‌تواند علت‌ها و راه‌های درمان بسیاری داشته باشد. شرایط روحی پیش زمینه زندگی زن باردار نیز می‌توانند در شدت و مدت دوره افسردگی تأثیرگذار باشند.

علت های افسردگی دوران بارداری چه می تواند باشد؟

  • سابقه افسردگی
  • سابقه بیماری عصبی یا افسردگی در میان بستگان
  • سابقه اندوه شدید در دوران بارداری
  • سابقه تغییر خلق خفیف یا شدید پیش از قاعدگی
  • بی توجهی همسر و اطرافیان به زن باردار
  • وحشت از تولد نوزاد
  • مشکلات ازدواج به ویژه مشکلات عاطفی و اقتصادی
  • سن پایین مادر
  • ازدواج به اجبار والدین و بی‌علاقگی به همسر

افسردگی در دوران بارداری را چگونه تشخیص بدهیم؟

سلامت جنین و بارداری

افسردگی بیماری روحی آزار دهنده‌ است؛ این بیماری به سگ‌های سیاه تشبیه می‌شود. بسیاری افسردگی را با ناراحتی‌های عادی اشتباه می‌گیرند در صورتی که این بیماری می‌تواند بسیار خطرناک باشد. افسردگی در دوران بارداری می‌تواند سلامت جنین را با خطر جدی رو به رو کند. خود شخص مادر، پدر و خانواده‌های آن‌ها با حمایت‌هایشان می‌توانند تأثیر این بیماری را کمتر کنند. در ادامه شما با نشانه‌های افسردگی در دوران بارداری بیشتر آشنا می‌شوید. بس از رؤیت این نشانه‌ها حتماً به کارشناسان و متخصصان امر مراجعه کنید. کمک گرفتن از مشاوران در کاهش اثرات منفی افسردگی دوران بارداری مؤثر است:

  • خستگی
  • بی خوابی یا خوابیدن بیش از حد
  • گریه کردن زیاد و زودرنجی
  • تندمزاجی و تحریک پذیری
  • احساس غم
  • ناامیدی
  • کاهش شدید انرژی برای انجام امور
  • ولع خوردن یا بی اشتهایی شدید
  • کاهش تمرکز و فراموشکاری
  • احساس بی ارزش بودن و گناهکاری
  • گوشه گیری و قطع ارتباط با دوستان
  • سردرد
  • درد در قفسه سینه
  • تپش قلب
  • تنگی نفس
  • احساس خفگی و کلافگی

با افسردگی دوران بارداری چگونه مقابله کنیم؟

طبق تحقیقات افسردگی در سه ماهه اول و سه ماهه سوم بارداری بیشتر از زمان‌های دیگر دیده می‌شود. حدود 7 درصد زنان با افسردگی در دوران بارداری مواجه می‌شوند. در کشورهایی که وضعیت اقتصادی ایمنی ندارند، این آمار بسیار بیشتر از این حرف‌ها است. اضطراب‌های تولد نوزاد نیز از سوی دیگر به این آتش می‌دمند و آن را شعله‌ور‌تر می‌کنند.

از نظر ژنتیکی بسیاری از افراد که استعداد افسردگی را دارند؛ در دوران بارداری این بیماری را بسیار بسیار سخت‌تر تجربه می‌کنند. از این رو پزشکان خانواده در کنار سلامت جسمی مادر، به سلامتی روحی او نیز توجه جدی دارند. درمان بیماری افسردگی بارداری بسته به نوع اختلال و شدت آن با دو روش روان درمانی و دارو درمانی صورت می‌گیرد. مشاوره با پزشکان و صحبت کردن در مورد علائم اولین قدم برای مقابله با افسردگی است. اگر برای مراجعه به پزشک تعلل کنید و به این بیماری اجازه رشد بدهید، حتماً تأثیرات منفی آن به سلامت جنین افزایش می‌یابد.

استرس و اضطراب در دوران بارداری

سلامت روانی مادر

به گزارش سازمان جهانی بهداشت بارداری در نوجوانی، بارداری ناخواسته، سابقه سقط جنین یا تولد نوزاد مرده، بارداری الو، بارداری در اثر تجاوز جنسی مواردی هستند که استرس در دوران بارداری در آن‌ها بیشتر دیده می‌شود. نوع تفکر و برداشت زن درباره فرآیند بارداری، دردهای زایمان، سن کم، میزان سواد و تحصیلات، رضایت او روابط زناشویی، وضعیت اقتصادی، خشونت‌های خانواده و همسر در افزایش استرس و اضطراب دوران بارداری تأثیر مستقیم دارند. گاهی زنان در طول دوران بارداری، مدت زمان طولانی را یکجا می‌نشینند و به نتیجه بارداری خود و عواقب آن فکر می‌کنند؛ یک فکر کردن‌ها مداوم و بیهوده نتیجه‌ای جز اضطراب و احساس ناامنی مادر ندارند.

روابط زن و شوهر چه تأثیری بر سلامت روانی مادر و سلامت جنین می گذارد؟

مراقبت های بارداری

زن و شوهر لشکری دو نفره را تشکیل می‌دهند که قدرت آن‌ها شاید از هر نیرویی در جهان بیشتر باشد. این قدرت می‌تواند بر هر مشکلی در جهان غلبه پیدا کند و راهی برای کم کردن تنش‌های روانی بیابد. مادر شاید سختی‌ها و مشکلات جسمی و روحی فراوانی را در دوران بارداری تحمل کند؛ ولی پدر خانواده با حمایت خود می‌تواند او را تسلی ببخشد. اگر زن بتواند رابطه خوبی با شوهر خود برقرار کند و ناراحتی‌ها خود را بر زبان بیاورد، بسیاری از دردها کاهش می‌یابند و آرامش مادر به جنین نیز انتقال می‌یابد. جنین از درون رحم مادر می‌تواند سخنان تسلی و آرامش بخش پدر به مادر را بشنود و با صدای پدر خود نیز انس و الفت بگیرد.

انتخاب بهترین سالن زیبایی با بیاتو عروسی

سایت بیاتو عروسی به عنوان اولین و بزرگ‌ترین مرجع راهنمای معرفی خدمات عروسی در ایران است و شما عروس و دامادهای عزیز را در انتخاب بهترین و مناسب‌ترین خدمات عروسی راهنمایی می‌کند. بیاتو عروسی با معرفی و راهنمایی بهترین خدمات عروسی شامل تالار عروسی، باغ تالار عروسی ، باغ عروسی، موسسه خدمات و تشریفات مجالس عروسی، آتلیه عروس، لیست بهترین سالن های زیبایی تهران و آرایشگاه عروس، مزون لباس عروس و لباس نامزدی، آرایشگاه داماد، کارت عروسی، مزون سفره عقد و تم عروسی، اجاره ماشین عروس، فروشگاه لباس داماد، گروه موسیقی و دی جی، شیرینی فروشی و گل فروشی در خدمت شما عزیزان قرار دارد. شما با جست‌وجو در سایت ما می‌توانید مناسب‌ترین خدمات مورد نظرتان را پیدا کنید و در وقت و هزینه خود صرفه‌جویی کنید.

شما در سایت بیاتو عروسی می‌توانید بهترین باغ تالار عروسی و خدمات تشریفات عروسی شهرستان خود را بیابید و با مقایسه انتخابی بهینه و راضی کننده داشته باشید. در هر کاری تحقیق و پرس‌وجو می‌تواند ثمر بخش و فوق‌العاده باشد و نتیجه‌ای رضایت بخش برای شما رقم بزند. هدف بیاتو عروسی چیزی جز داشتن مراسمی عالی با خاطرات فراموش نشدنی برای شماست.

ما در مجله بیاتو عروسی برای شما اطلاعات جالبی آماده کرده‌ایم. در این مقاله به سؤالاتی از قبیل سلامت جنین چیست؟ سلامت جنین چند مرحله دارد؟ پاسخ دادیم و برخی از مشکلات دوران بارداری را بررسی کردیم. کسب دانش و مشورت با متخصصین امور همیشه نتیجه مثبتی در پی دارد. همراه همیشگی مجله بیاتو عروسی باشید تا با شما درباره مسائل مربوط به ازدواج، عروسی، برگزاری مراسم، تربیت فرزند، زیبایی و ... بیشتر صحبت کنیم.